Direktlänk till inlägg 26 september 2015

Nya Zeeland i ett nötskal

Av Kaisa Malin - 26 september 2015 04:00

Nu har vi gjort mer än halva vår resa och vi har upptäckt lite saker som är ganska typiskt i landet:


1. Sweet As

Ett talesätt som använd mer eller mindre i hela landet, kanske mer av de något äldre. Det betyder inte snygg röv som man kan tro när man hör (inte läser) det första gången. Utan betyder ”Bra som…”. Det är bara det att de aldrig säger vad det är bra som, det är bara bra helt enkelt.


2. Sötat mineralvatten

Behöver vi säga mer? De har antingen socker eller sötningsmedel i sitt mineralvatten (ibland båda). Att de inte har lika många smaker som det vi har hemma kan man som förstå, vi är ju helt tokiga i vårt mineralvatten. Men att det ska behöva vara sött gör att det är i princip odrickbart.


3. Kiwi: frukten fågeln och nationaliteten

Nya Zeeländare kallar sig sälja för Kiwis. Inte jätte konstigt eftersom det blir väldigt långt att säga New Zealanders. Men de blir lite arga om man säger att man ska äta en kiwi ”It is called kiwi fruit!” Så för fågeln och frukten måste man alltså lägga till fågel eller frukt bakom för att det inte ska bli några missförstånd eller för att någon ska bli lite förolämpad.


4. Oisolerade hus

Innan vi påbörjade vår resa blev vi varnade för att det kunde vara kallt inomhus på nätterna. Varför kan man ju då fråga sig, jo för de har ingen isolering. Enkelglas i fönstren är väldigt vanlig och ibland kan man också känna hur det drar runt väggarna. De får minusgrader på nätterna under vintern, framförallt på den södra ön. Det är lite som att de inte bryr sig om att vintern varar i tre månader och att man kan ha det varmt och skönt under den tiden. Tjocka gardiner är inte ett bra isoleringsalternativ! De har dock börjat ändra lite på det här. Vid nyproduktion är det som standard att ha dubbelglas (men inte ett måste). Vi har inte fått sova någonstans där de haft det. Men nu är vintern över och vi behöver inte frysa nå mer.


5. Hun/Sweety

”What can I do for you Hun?” är en ganska vanlig sak som man kan få höra. De tycker som om att kallan en för hun eller sweety. De gör det inte på ett nedvärderande sätt utan det är bara en alternativ hälsningsfras.


6. Klädsel för en typisk Kiwi (män)

Oavsett väder och tillfälle så finns det en utstyrsel som alltid går hem: shorts och gummistövlar. Upptill kan man variera lite mer beroende på vädret: t-shirt, tjocktröja eller jacka. Dessa ska dock gärna vara lite för stora oavsett. Det här kan man ha var som helst när som helst. Ska du jobba på gården: shorts och gummistövlar. Ska du åka in till staden och handla: shorts och gummistövlar. Ska du gå ut på krogen: shorts och gummistövlar. Det fungerar alltid! Vill du variera dig lite kan du också bära flipp-flopps eller helt enkelt gå barfota.


7. Småpratande

När man är ute bland folk, handlar, åker buss eller bara är ute och går så är det vanligt att folk börjar prata med en om lite allt möjligt. De gillar att småprata och det kommer väldigt naturligt för dem även fast de inte känner personen de pratar med. För oss som absolut inte är van det här beteendet blev nästan lite pinsamt till en början. Man var nästan misstänksam och kunde inte komma på vad man skulle svara på deras frågor och konstateranden. Vi har fortfarande inte blivit bra på det här men nu kommer småpratandet i alla fall inte som en chock.


8. ABBA (bandet inte sillen)

Ingen av oss har någonsin hört så mycket ABBA som här, det spelas överallt.


9. Ingen jakt- eller fiskelicens

Många av de djur som finns här har inte alltid funnits i landet utan har kommit hit med hjälp av människor vid något tillfälle. Det finns vilda getter, grisar, kaniner, rådjur och mycket mer. Många av dessa djur klassas dessutom som skadedjur då det inte finns några rovdjur som håller ner populationen. Man kan i princip jaga dem när och hur man vill. Det enda du behöver är en vapenlicens, om du vill skjuta djuret det vill säga. Pilbåge, kniv eller fällor är också helt okej former av jakt. När det kommer till fisket finns det bara en regel till havs: fisken får inte vara för liten, då måste du släppa tillbaka den. I vissa sjöar kan man dock behöva en fiskelicens.


10. Packar matvaror

Här finns det inga långa band där man i änden får packa ner sina varor på egen hand. Nix, här packar de åt en och de snålar absolut inte på kassarna. Det här gör att det tar längre tid i kassan än vad vi är vana vid och personalen tar gärna tillfället i akt och frågar om ens dag. Men det är ingen som är stressad och ofta är köerna väldigt korta i alla fall. Vi hade dock önskat lite mer från sättet som de packar på. Det hade kunnat vara bättre fördelat och hade inte behövts fullt så många kassar. Man svämmar liksom över i dem mer än vad man gör hemma. 

 
 
Ingen bild

kristina

26 oktober 2015 09:44

Men, det låter inte illa. Kan tycka att det är trevligt att bli tilltalad och sedd.

 
Ingen bild

Kerstin

28 oktober 2015 07:14

Ni har verkligen fångat NZ i ett nötskal.Härligt längtar.Ni följer väl Rugby World Cup All Blacks spelar finalen på Söndag.Heja heja.

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Kaisa Malin - 30 november 2015 07:00

Nu för första gången så har vår reseförsäkring fått en anledning att inte gälla. Vi har varit och äventyrat i en bergsklyfta. Vi vadade, hoppade, simmade, gled på rumpan och firades ned från olika klippor och höjder. Blött blev det och sjukt kul var ...

Av Kaisa Malin - 16 november 2015 06:30

Nytt jobb. Den här gången har vi lyckats hitta ett jobb på en vingård. Innan vi åkte till Nya Zeeland var det ett av våra mål att jobba på en vingård. Då trodde vi kanske att vi skulle jobba med skördandet och att vi skulle få se produktionen och eve...

Av Kaisa Malin - 2 november 2015 05:30


Medan Malin göttade sig med morsan slet en annan hårt :P 12 timmar om dagen 5 dagar i veckan hängde jag på Christchurch gator med massor med mansfolk. Inte det roligaste jag upplevt men fick iaf bra betalt. Om inte annat var jag ju fruktansvärt sny...

Av Kaisa Malin - 26 oktober 2015 03:15

Min kära mamma flög hela vägen till andra sidan jorden för att hälsa på mig. Jag hade gärna visat hela Nya Zeeland men det fanns inte tid för det på två veckor så vi fick rikta in oss på tre städer att se under tiden hon var här.   Wellington M...

Av Kaisa Malin - 12 oktober 2015 03:00


Jag och Kaisa har nu tillfälligt splittat på oss. Hon stannar kvar i Christchurch och kommer jobba i en dryg månad medan jag ska åka upp och möta upp min mamma som kommer på besök i två veckor. Men innan det har jag jobba på ett vandrahem för gratis ...

Ovido - Quiz & Flashcards