Alla inlägg den 11 april 2015

Av Kaisa Malin - 11 april 2015 04:30

Det är inte lätt att vara bonde och som två otränade kontorsråttor är det definitivt ingen picknick. Men det känns verkligen som att vi gör något produktivt med vår tid och vi lär oss i mängder så vi kommer inte att ha något problem med att stanna här i två månader. Dessutom måste vi förbättra det svenska ryktet då den senaste svensken som var här åkte hem efter någon vecka bara för att det inte fanns fri tillgång till internet och hon inte kunde sitta framför facebook varje dag. Vi må vara beroende av internet, men absolut inte så beroende.


Det är inte bara tillgången på internet som är begränsat, el, vatten och gas är också något vi måste snåla med. Här spolas det inte efter varje kissning och ljuset släcks vid åtta för att spara på den solenergi som samlats ihop under dagen. Vi må leve lite mer primitivt än vad vi är vana vid men det kan vara något att ta efter när vi kommer hem.. åtminstonde vissa saker...


Varje morgon vaknar vi då solen går upp, äter frukost och börjar med våra dagliga sysslor. Malin skördar gurkor och vattnar de större plantorna och Kaisa skördar zucchini och "rompaconte" (vi har ingen aning om vad denna grönsak heter på svenska men den är släckt med zucchini och är liknande i smak) och vattnar de minsta plantorna. Dessa dagliga sysslorna sköter vi varje dag, även på helgerna, men som kompensation för det har vi halvdag på onsdagar. Efter det får vi olika uppgifter som varierar från dag till dag beroende på vad som måste göras just den dagen. Vanliga uppgifter på dagarna kan vara allt ifrån skördande av diverse olika frukter och grönsaker, så frön, rensa ogräs (tråkigaste och tyngsta sysslan av dem alla) och sköta sysslor i huset. På onsdagar gör vi dessutom iordning grönsakslådor som folk på ön har beställt. Säsongsbaserat, närproduserat och ekologiskt -bättre blir det knappast.


Runt lunchtid har vi ofta en längre paus för att inte jobba då det är som varmast. Värt att nämna är också att vi inte gör några åtta timmars arbetsdagar utan vi jobbar runt sex timmar. På eftermiddagen har vi fler dagliga sysslor: Kaisa har hand om hönorna, ger dem mat och vatten och går på äggjakt (påsk varje dag). Malin skördar feijoas (ingen aning om vad deras svenska namn är heller men goda är dem) och bakar bröd när det behövs.


Kaisa hittar ägg hos de nyfikna hönorna.


Zucchini i olika storlekar.


Malin vattnar de stora plantorna.


Kaisa har hittat "rompaconte".


Visste ni att gurkor har taggar när man plockar dem?


En kompis mitt i salladsplockningen.



Pratglada små damer.


På gården finns det mängder av olika frukter, grönsaker, örter och blommor. Det är nästan lättare att nämna allt som de inte har istället för att försöka skriva ner allt som finns på gården så därför har vi inte tänkt försöka. Men vi kan nämna de grönsaker som vi skördat hittills: Förutom gurka, zucchini, "rompaconte" och feijoas så har vi även skördat kumra (en sorts sötpotatis), sallad i många olika former, äggplanta, stjälkbroccoli, kål, jordgubbar (kanske inte skördat men stoppat i munnen i alla fall), persilja, silverbetor, spenat, meloner och pumpor.

Ovido - Quiz & Flashcards